Chinese Voedingsleer

De traditionele Chinese voedingsleer deelt voedingsmiddelen overeenkomstig hun thermische werking in categorieën in.

Er zijn hete, warme, neutrale, verfrissende en koude voedingsmiddelen gebaseerd op Wu Xing, de vijf elementen.

Hete voedingsmiddelen beschermen tegen Koude, warme voedingsmiddelen vergroten de activiteit, neutrale voedingsmiddelen leveren Qi, verfrissende voedingsmiddelen tonifiëren het Bloed en koude voedingsmiddelen beschermen tegen Hitte.

Daarnaast wordt er binnen de Chinese voedingsleer vaak geadviseerd om te eten volgens de seizoenen,

gekoppeld aan de Wu Xing, de 5 elementen.

Vuur hoort bij de zomer, Aarde hoort bij de nazomer, Metaal hoort bij de herfst,

Water hoort bij de winter en Hout hoort bij de lente. 

Het is belangrijk te zorgen voor een goede balans tussen de verschillende smaken (zuur, bitter, zoet, scherp en zout), die alle gekoppeld zijn aan de Wu Xing, de 5 elementen en hun bijbehorende Yin/ Yang gekoppelde organen.

Vuur vertegenwoordigd Hart en de Dunne darm, Aarde vertegenwoordigd de Maag en de Milt, Metaal vertegenwoordigd de Long en de Dikke darm,  Water vertegenwoordigd de Nier en de Blaas en Hout vertegenwoordigd de Lever en de Galblaas.

Het is van belang om in overleg met u te bepalen wat voor u de juiste voeding is, alleen dan kan Chinese voedingsleer ondersteunend zijn en onderdeel zijn van een doeltreffend TCM behandelplan.